Pomarańczowy Crème Brûlée

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 1
Czas na Low: -
Data dodania: 2016-08-24
Pomarańczowy Crème Brûlée

SKŁADNIKI

6 żółtek
75 g cukru pudru
600 ml śmietany kremówki 36%
1 laska waniliibrstarta skórka z jednej cytryny
starta skórka z trzech pomarańczy
4-5 łyżeczek cukru trzcinowego

WYKONANIE

W misce ubij energicznie trzepaczką żółtka i cukier, tak by powstał krem.
Z rozkrojonej wzdłuż laski wanilii wyjmij nasionka.
Na patelnię wlej śmietankę, dodaj ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy i cytryny.
Doprowadź do wrzenia i przez 2-3 minuty gotuj na małym ogniu, następnie odstaw i nieco ostudź.
Do kremu z jajek i cukru wlej powoli stale mieszając śmietankę. Masa ma być gładka.
Przelej masę do kokilek, luźno przykryj je folią i wstaw do misy Crock-Pota.
Ostrożnie wlej gorącą wodę do misy, tak, żeby sięgała do połowy wysokości kokilek i gotuj na HIGH przez godzinę. Wyjmij kokilki, ostudź je i chłodź je w lodówce przez co najmniej 2 godziny najlepiej przez noc.
Posyp każdą kokilkę jedną łyżeczką cukru trzcinowego i opal specjalnym palnikiem do Crème Brûlée.
Serwuj z bułeczką maślaną, posypane skórką pomarańczy.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.