Konfitura z jabłek, pigwy i kardamonu

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 6-8
Czas na Low: 8-10
Data dodania: 2016-08-31
Konfitura z jabłek, pigwy i kardamonu

SKŁADNIKI

900 g zielonych jabłek najlepiej odmiana Granny Smith
900 g pigwy
1 łyżeczka zielonego kardamonu
2 litry wody
2,2 kg cukru żelującego

WYKONANIE

Umyj owoce i pokrój je na ćwiartki.
Gotuj je w Crock-Pocie razem z wodą przez 8 godzin na SLOW, na pól godziny przed końcem dodaj kardamon. Uzyskaną pulpę odcedź przez czystą szmatkę, tak by uzyskać jak najwięcej soku.
Sok przelej do ceramicznego naczynia i razem z cukrem żelującym gotuj na kuchence około pół godziny.
Galaretkę ostudź i pozostaw przez noc w lodówce. Intensywność galaretki zależy od owoców jakich użyjesz i stopnia redukcji soku.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.