Tajski kurczak z orzeszkami

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 2
Czas na Low: 4
Data dodania: 2017-03-03
Tajski kurczak z orzeszkami

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek,
1 kg piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę,
1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 łyżeczki soli, lub do smaku,
1/2 łyżeczki pieprzu,
puszka mleka kokosowego 400 g,
3/4 szklanki masła orzechowego,
1/4 szklanki sosu sojowego,
1/4 szklanki miodu,
2 łyżki wina ryżowego lub octu,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1/2 do 1 łyżeczki mielonego imbiru lub do smaku
1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 2 ząbki czosnku świeżego,
szczypta pieprzu cayenne,
1/3 szklanki lekko solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
1/4 szklanki świeżych liści kolendry łodygi odrzucane,

WYKONANIE

Pokrojone kawałki kurczaka dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące kukurydzianej. Podgrzej na patelni oliwę i obsmaż kurczaka. W średniej misce wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy, miód, wino ryżowe, sok z limonki, olej sezamowy, imbir, czosnek i pieprz cayenne. Jeżeli masło trudno jest połączyć z innymi składnikami, możesz odrobinę podgrzać składniki w kuchence mikrofalowej. Do misy Crock-Pota włóż mięso z kurczaka i zalej przygotowanym sosem. Gotuj pod przykryciem 2 godziny na poziomie HIGH lub 4 godziny na poziomie LOW. Gotowe dani podawaj posypane lekko słonymi orzeszkami i udekorowane liśćmi kolendry.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.