Irlandzkie zielone ciasto Lucky

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: -
Czas na Low: 6
Data dodania: 2017-03-14
Irlandzkie zielone ciasto Lucky

SKŁADNIKI

200 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
3 duże jajka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju canola
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli koszernej
Zielony barwnik spożywczy

Lukier sernikowy
30 g miękkiego twarogu
1/4 szklanki miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g cukru pudru
Mleko, w zależności od gęstości lukru

Lukrowe, kolorowe ozdoby do ciasta
1 szklanka kolorowych pianek marshmallow

WYKONANIE

W dużej misce wymieszaj mikserem masło pozostaw jedną łyżkę masła i cukier, aż masa będzie gładka.
Dodaj jaja i ekstrakt wanilii i mieszaj.
Następnie dodaj maślankę i olej i nadal dobrze mieszaj.
Miksując na niskich obrotach dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Mieszaj aż ciasto będzie bez grudek.
Dodaj 4 krople zielonego barwnika spożywczego do rzadkiego ciasta może być trochę więcej, jeśli chcesz uzyskać głębszy kolor. Dobrze wymieszaj.
Nasmaruj wnętrze misy wolnowaru pozostałym masłem. Wlej do misy ciasto.
Przykryj i gotuj w wolnowarze na poziomie LOW 4 do 6 godzin, aż ciasto będzie upieczone sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
Gdy ciasto ostygnie, pokryj je lukrem, możesz je ozdobić kolorowymi piankami i lukrowymi ozdobami.

Lukier sernikowy
Zmiksuj razem twaróg, masło i wanilię w misce, na gładką masę. Stopniowo dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie. Dodaj mleka jeśli jest taka potrzeba, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.