Żurek staropolski

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-03-27
Żurek staropolski

SKŁADNIKI

0,5 kg mięsa na rosół
wędzone kości wieprzowe
1 marchewka
1 por
½ selera
2 średnie cebule
300 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
2 ząbki czosnku
1 l zakwasu z mąki żytniej
1-2 łyżki gotowego chrzanu
50 g suszonych borowików
Sól do smaku

WYKONANIE

Włóż do wolnowaru Crock-Pot mięso, warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie, zalej wodą i ugotuj wywar na poziomie HIGH około 4 godziny. Gdy będzie gotowy, wyjmij warzywa i wlej zakwas do żurku. Wywar dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i chrzanem do smaku.
Gotuj na poziomie HIGH około 1/2 godziny, aż zupa będzie miała odpowiedni, intensywny smak. Gotowy żur podaj z biała kiełbasą i pokrojonym jajkiem na twardo.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.