Ciasto marchewkowe z lukrem serowym z Crock-Pota

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-05-29
Ciasto marchewkowe z lukrem serowym z Crock-Pota

SKŁADNIKI

• Do ciasta
1 szklanka cukru
½ szklanki cukru brązowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżki gałki muszkatołowej
1 szklanka oleju roślinnego np. rzepakowego
¼ szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2 jajka
3 duże marchewki, starte
⅓ szklanki rodzynek
Do lukru
250 g sera śmietankowego
100 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
½ szklanki orzechów włoskich, opcjonalnie

WYKONANIE

W średniej misce dodaj cukier, brązowy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Delikatnie wymieszaj. Dodaj olej, sok jabłkowy, wanilię i jaja. Mieszaj chwile, tylko żeby składniki się połączyły. Dorzuć i wymieszaj marchewki i rodzynki i odłóż miseczkę. Misę wolnowaru Crock-Pot natłuść sprayem non-stick lub masłem, jeśli wolisz.. Wlej ciasto z marchwi do misy. Umieścić arkusz folii aluminiowej na misie wolnowaru i na nim połóż pokrywę, szczelnie zamykając. Gotuj na poziomie LOW przez 3 godziny. Wyłącz wolnowar, wyjmij misę i pozostaw do wystygnięcia przez około 15 minut. Używając płaskiego noża, ostrożnie oddziel placek od ścianek misy. Ostrożnie wyjmij ciasto, trzymając misę do góry nogami i połóż na druciany stojak. Pozostaw do ostygnięcia przez 30 minut do 1 godziny. W międzyczasie można przygotowywać lukier. Ubij śmietanę i miękkie masło mikserem na dużej prędkości, aż masa będzie całkowicie gładka. Zeskrobuj boki, dodaj wanilię i ubijaj jeszcze około 30 sekund. Powoli dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilę na wolnych obrotach. Umieścić lukier w lodówce, żeby się trochę schłodził. Używając łopatki lub płaskiego noża ostrożnie udekoruj masą lukrową ciasto marchewkowe. Jeżeli lubisz, możesz też posypać ciasto pokruszonymi orzechami laskowymi.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.