Pyszne ragu z kaczki

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4
Czas na Low: 6-7
Data dodania: 2017-09-28
Pyszne ragu z kaczki

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju roślinnego
4 uda kaczki
2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekanego
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1-2 łyżeczki cynamonu do smaku
250 ml czerwonego wina
800 g posiekanych pomidorów z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
100 ml bulionu z kurczaka
3 gałązki rozmarynu - liście obrane i posiekane
2 liście laurowe
2 łyżki mleka
600 g makaronu pappardelle

WYKONANIE

Rozgrzej olej na patelni lub w misie wolnowaru Crock-Pot Saute. Dodaj kaczkę, zrumień ją z każdej strony, zdejmij z patelni i odstaw.
W tym samym naczyniu podsmaż cebulę i selera. Smaż na średnim ogniu 5 minut, następnie dodaj czosnek i cynamon, jeśli lubisz.
Dolej wino i podsmaż w wysokiej temperaturze. Kiedy alkohol odparuje, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, bulion, zioła i przyprawy, dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia.
Wszystkie składniki razem z udkami włóż do misy wolnowaru Crock-Pot i gotuj na poziomie HIGH przez 3-4 godziny lub na poziomie LOW przez 6-7 godzin.
Po upływie czasu ostrożnie wyjmij udka, usuń kości i zbędny tłuszcz. Dodaj 2 łyżki mleka i rozdrobnione widelcem mięso z kaczki z powrotem do misy. Wymieszaj. Dopraw, jeśli potrzebujesz.
Gotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Podaj kaczkę ragu na makaronie, obficie posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.