Nachosy z meksykańską wołowiną Carne Asada

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-09-28
Nachosy z meksykańską wołowiną Carne Asada

SKŁADNIKI

700-800 g ligawy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki soli
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka ostrego proszku chili
½ łyżeczki kminu
500 ml piwa typu Ale

Składniki Guacomole
2 dojrzałe awokado
2 limonki, tylko sok
1 duża garść kolendry, posiekanej
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz
¼ łyżeczka proszku chilli lub świeżego chilli do smaku

Topping Składniki
200 g chipsów tortilla
500 g tarty cheddar lub gouda
1 słoik papryczek jalapeno, odsączonych i posiekanych

WYKONANIE

24 godziny wcześniej, natnij ukośnie wołowinę po obu stronach. W małej misce wymieszaj przyprawy i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Natrzyj przyprawami wołowinę, przykryj i odstaw do schłodzienia przez noc.
Mocno rozgrzej odpowiednią patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju i zrumień wołowinę ze wszystkich stron. Umieść mięso w misie Crockpot, zalej piwem Ale, przykryj i gotuj na poziomie HIGH przez 4-5 godzin.
Przygotuj Guacamole. Rozgnieć awokado i dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 ° C.
Wyjmij wołowinę z wolnowaru Crockpot, umieść na talerzu i za pomocą 2 widelców, delikatnie rozdziel mięso.
Na średniej wielkości blasze do pieczenia, rozłóż połowę chipsów tortilli, dodaj połowę wołowiny, rozprowadzając ją równomiernie, posyp posiekanymi jalapeno i połową tartego sera.
Powtórz warstwę, używając wszystkich składników.
Umieść w gorącym piekarniku na 5 minut, aż ser stopi się.
W gorących nachosach umieść łyżki guacamole.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.