Konfitura figowo- śliwkowa z cynamonem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 40 min
Czas na High: -
Czas na Low: 9
Data dodania: 2018-01-30
Konfitura figowo- śliwkowa z cynamonem

SKŁADNIKI

0,5 kg śliwek węgierek
0,5 kg fig suszonych
2 łyżeczki cynamonu
1 cytryna

WYKONANIE

Wyciągnij ze śliwek pestki i przełóż śliwki do misy Crock-Pota. Dodaj figi suszone. Nie słodź już konfitury bo w suszonych figach jest bardzo dużo cukrów. Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Wrzuć skórkę do misy z owocami. Następnie wyciśnij z niej sok i dodaj do reszty składników. Włącz wolnowar Crock-Pot na tryb LOW i gotuj przez 9 godzin. 20 min przed końcem dodaj cynamon. Kontroluj śliwki co 3 godz. delikatnie je mieszając. Jeżeli przygotowujesz konfiturę ze śliwek poza sezonem śliwkowym po 3 godz. wlej 1,5 szklanki wody. Po ustalonym czasie podnieś pokrywkę i blenderem ręcznym zblenduj owoce na konfiturę. Przełóż do słoików.

Przepis i zdjęcie Agnieszka Jasińska
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.