Ciasto marchewkowe

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: -
Czas na Low: 3
Data dodania: 2018-05-11
Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI

1 szkl. startej marchwi
¾ szkl. mielonych migdałów
1 szkl. mąki pszennej
150 ml oleju rzepakowego
¾ szkl. cukru
3 szt. jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy korzennej
125 g serka mascarpone
100 g naturalnego serka homogenizowanego
1/3 szkl. cukru pudru
¾ szkl. siekanych orzechów laskowych, włoskich, pekan,

WYKONANIE

Naczynie wolnowaru natłuść masłem. W misie miksera umieść jajka i cukier, krótko zmiksuj. Dodaj olej i ubij całość na puszystą masę. Dodaj startą marchew, mielone migdały, mąkę, przyprawę, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Ciasto przelej do naczynia wolnowaru. Misę wolnowaru przykryj arkuszem folii aluminiowej i przykryj pokrywą. Piecz ciasto przez 3 godziny na funkcji Low. Gotowe ciasto wystudź i wyjmij z naczynia.
Serek mascarpone zmiksuj z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem na gładki krem. Krem rozsmaruj na wierzchu ciasta i udekoruj go siekanymi orzechami. Ciasto przechowuj w lodówce.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Ewa N
2023-09-18

Przepyszne!!!

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.