Caponata z fasolą

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2 h
Czas na Low: 4 h
Data dodania: 2019-09-02
Caponata z fasolą

SKŁADNIKI

1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
2 łodygi selera naciowego pokrojone w 1 cm kawałki
Czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
4 liście laurowe
1 cukinia pokrojona w kostkę 1 cm
2 mniejsze papryki pokrojone w romby
20 czarnych oliwek 70 ml zalewy ze słoiczka
1 duży bakłażan pokrojony w kostkę 1,5 cm
200 ml passaty lub pomidorów concasse
400 g ugotowanej lub puszkowej fasoli
Sól, pieprz
Do podania świeże oregano lub bazylia

WYKONANIE

Cebulę, czosnek, selera, tymianek, liście laurowe, cukinię, papryki oraz oliwki umieść w misie wolnowaru. Podlej całość zalewą z czarnych oliwek i ustaw grzanie na tryb high. Po 30 minutach dodaj bakłażana i fasolę, a na 15 minut przed końcem dodaj passatę.


Caponata to tradycyjne sycylijskie danie wegetariańskie na bazie bakłażanów i pomidorów, które świetnie smakuje podane na zimno jak i na ciepło. Ten przepis wegetariański na gulasz z warzyw doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapki lub grzanki. Jeżeli nie koniecznie jesteś fanem potraw wege, Caponaty możesz użyć jako dodatek do mięs.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Krzysztof K
2020-04-07

A co z to fasolko?:-) Bo nie wiadomo kiedy dodać?

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.