Bitki wieprzowe

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3,5H
Czas na Low: 5H
Data dodania: 2021-08-06
Bitki wieprzowe

SKŁADNIKI

1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
mąka do opruszenia
3 łyżki oleju
1 duża cebula posiekana w piórka
30 g suszonych grzybów lub 300 g pieczarek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu ziołowego
czubata łyżka otartego majeranku
bulion
sól, pieprz

WYKONANIE

Schab oczyść z błon. Wykrój z niego 8 kotlecików i rozbij, aby miały nieco mniej niż 5 mm. Dopraw solą i pieprzem, oprósz w mące i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni lub w misie Dura Ceramic. Zdejmij z patelni i odstaw.
Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Mieszając doprowadź do mocnego, złotego koloru. Wlej wino i poczekaj, aż się zagotuje.
W misie wolnowaru ułóż bitki. Zalej je zawartością patelni, dodaj grzyby, pieprz ziołowy, majeranek i dolej bulionu, żeby całość była ledwo przykryta płynem. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.