Paella z kurczakiem, chorizo i krewetkami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-01-13
Paella z kurczakiem, chorizo i krewetkami

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju roślinnego
600-700g udek z kurczaka bez kości, bez skóry
200g chorizo pokrojonego w kostkę na kawałki wielkości kęsa
1 średniej wielkości czerwona cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
300g ryżu Arborio
800ml gorącego bulionu z kurczaka
1 duża szczypta szafranu
150g pieczonej czerwonej papryki w zalewie, odsączonej i pokrojonej w plastry
150g gotowanych krewetek królewskich
200g pomidorków cherry pokrojonych w kostkę
30g natki pietruszki, liście zebrane i posiekane
85g czarnych oliwek z pestkami
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE

Podgrzać Crockpot Express na funkcji brązowy/smażenie. Dodać olej i zrumienić udka kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Wyjąć z garnka i odłożyć na talerz.
Dodać pokrojone w kostkę chorizo do gorącego garnka i smażyć, aż olej się uwolni, a brzegi zaczną brązowieć. Wyjąć do małej miski za pomocą łyżki cedzakowej.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę do gorącego garnka i smażyć do miękkości, mieszając regularnie.
Dodać czosnek i ryż, dobrze wymieszać.
Wlać bulion i szafran, a następnie włożyć udka kurczaka z powrotem do garnka wraz z chorizo i pokrojoną papryką.
Nie mieszać.
Zabezpieczyć pokrywę, upewniając się, że zawór jest w pozycji zamkniętej.
Wybrać przycisk Rice/Risotto i ustawić czas na 5 minut, ustawiając ciśnienie na wysokie.
Po upływie czasu gotowania pozostawić na 1-2 minuty w trybie Keep Warm, a następnie ostrożnie uwolnić ciśnienie przed otwarciem pokrywy.
Wymieszaj z ugotowanymi krewetkami, pomidorkami cherry, pietruszką i oliwkami.
Dopraw do smaku i podawaj na gorąco z plasterkiem cytryny i kawałkiem chleba.


Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.