Pieczeń wieprzowa z imbirem i sherry

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5 godz.
Czas na Low: 6-8 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Pieczeń wieprzowa z imbirem i sherry

SKŁADNIKI

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin
1 ząbek czosnku, posiekany
1 porcja wieprzowiny do pieczenia ok 1135 g np. schab, karkówka, szynka
12 młodych małych marchewek
23 młodych małych ziemniaków
6 małych cebulek
1 filiżanka sherry
3 łyżki stołowe słodko-pikantnego sosu hoisin
2 łyżki stołowe startego świeżego imbiru
0,25 łyżki stołowej czarnego pieprzu
2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku

WYKONANIE

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, ciągle mieszając. Usuń czosnek łyżką cedzakową.
Dodaj wieprzowinę i podsmaż mięso na wysokim ogniu, aż do zbrązowienia, około 3-4 minut z każdej ze stron.
Wyjmij mięso i odstaw.
W naczyniu kamionkowym Crock-Pot umieść marchewki, ziemniaczki i cebulki. Na wierzch warzyw połóż mięso.
W małej miseczce wymieszaj sherry, sos hoisin, sos sojowy, imbir i pieprz w małej miseczce. Wylej na pieczeń.
Przykryj pokrywką. Gotuj na ustawieniu LOW przez 6-8 godzin lub na ustawieniu HIGH przez 4-5 godzin. Od czasu do czasu podlej sosem z sherry.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.