Francuska zupa cebulowa

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2-3 godz.
Czas na Low: 4-5 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Francuska zupa cebulowa

SKŁADNIKI

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
6 średnich cebul, drobno pokrojonych
1 łyżka stołowa cukru pudru
3 rozgniecione ząbki czosnku
200 ml wytrawnego białego wina
600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego
2 łyżki stołowe sosu Worcester lub Maggi
4 duże kawałki bagietki
100 g startego sera Gruyere lub sera Edam
2 łyżki stołowe brandy opcjonalnie
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE

Podsmaż oliwę, cebule, cukier, czosnek w garnku. Gdy zacznie delikatnie skwierczeć,
dobrze zamieszaj i gotuj przez 10 min, aż wszystko zmięknie, po tym dodaj wino i całość podgrzej.
Przenieś składniki do naczynia Crock-Pot i ustaw na poziomie LOW.
Dodaj do naczynia gotujący się bulion, sos Worcester, sól, pieprz i dobrze zamieszaj.
Przykryj wolnowar pokrywką i gotuj przez 4-5 godzin na poziomie LOW.
W międzyczasie, przyrumień pieczywo z obu stron, posyp sporą ilością sera i opiecz aż się zarumieni.
Przed końcem gotowania dolej brandy i wymieszaj, następnie przelej zupę do nagrzanych wcześniej miseczek i przykryj grzanką z serem.
Na koniec możesz posypać zupę odrobiną pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.