Pikantny kurczak po tajsku z sezamem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2-3 godz.
Czas na Low: 3-4 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Pikantny kurczak po tajsku z sezamem

SKŁADNIKI

2 łyżki stołowe oleju roślinnego
20 skrzydełek z kurczaka, skrzydełka powinny mieć odcięte końcówki oraz rozcięte na pół w zgięciu
150 ml sosu sojowego
200 gram cukru brązowego
2 łyżki stołowe zielonej tajskiej pasty curry
150 g ketchupu pomidorowego
1 czubata łyżka stołowa drobno posiekanego imbiru
75 ml wytrawnej sherry
1 łyżka stołowa
oleju sezamowego
8 szt. cebulki dymki, pokrojonej ukośnie
1 gałązka trawy cytrynowej, zgniecionej
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki prażonych nasion sezamu

WYKONANIE

Podgrzej olej na nieprzywierającej patelni
Podsmażyć krótko na średnim ogniu z niewielką ilością tłuszczu skrzydełka, umieść w kamionkowym naczyniu wolnowaru Crock-Pot, ustaw poziom grzania na LOW i przykryj pokrywką.
Do oddzielnego garnka włóż razem sos sojowy, cukier, pastę curry, ketchup, imbir, sherry, olej sezamowy, cebulkę dymkę, trawę cukrową i doprowadzić do wrzenia.
Po zagotowaniu zalej mieszanką skrzydełka w kamionkowej misie.
Przykryj ponownie wolnowar pokrywką i gotuj przez 3-4 godziny na poziome LOW lub przez 2-3 godziny na poziome HIGH, od czasu do czasu mieszając.
Po ugotowaniu kurczaka zwiększ poziom grzania na HIGH. W miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody aby powstała pasta.
Mieszankę dodaj do skrzydełek i gotuj przez około 5 min aby zgęstniała.
Dodaj do potrawy nasiona sezamu, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.