Pikantne, gotowane gruszki z imbirem

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 1-2 godz.
Czas na Low: 3-4 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Pikantne, gotowane gruszki z imbirem

SKŁADNIKI

2 duże cytryny
750 ml gotującej się wody
225 cukru pudru lub zwykłego
4 łyżki stołowe dobrze posiekanego
imbiru
1 łyżka stołowa świeżej papryczki chilli
2 laski cynamonu
5 lub 6 dojrzałych gruszek
6 małych kawałków imbiru z zalewy
Lody waniliowe do podania

WYKONANIE

Obierz cytrynę obierakiem do warzyw i wyciśnij cały sok.
Do naczynia kamionkowego wlej gotującą się wodę. Dodaj cukier, świeży imbir, chilli, cynamon, skórkę z cytryny oraz sok, przykryj pokrywką i włącz wolnowar.
W międzyczasie, delikatnie obierz gruszki zostawiając na miejscu ogonki. Używając wydrążacza usuń gniazda nasienne z gruszek.
Umieść obrane gruszki w gotującej się wodzie z cukrem. Przykryj i gotuj w wolnowarze Crock-pot przez 3-4 godziny w trybie grzania LOW lub 1-2 godziny w trybie HIGH lub do momentu kiedy gruszki będą miękkie.
Po ugotowaniu, delikatnie wyjmij gruszki, przekrój na połowę i podawaj z lodami waniliowymi o odrobiną posiekanego imbiru z zalewy.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.